Чипровци – Цветето на България, град с традиции и с неповторима атмосфера

Град Чипровци е разположен живописно в гънките между Чипровска и Язова планина (Западна Стара планина), по бреговете на Стара река и Мартиновска Огоста. Намира се на 120 км северозападно от София и на 35 км западно от Монтана.

Съвременният град Чипровци определено има какво да ви предложи – от дивната красота на природата до богатото си културно и историческо наследство.

В околностите на градчето има много природни забележителности, които си струва да видите. Една от тях е Чипровския водопад:

Водопадът е висок само 18 м, но е много красив.До водопада се стига по наскоро създадената екопътека, която минава през живописни кътчета от Стара планина.

За любителите на планинския туризъм – недалеч от Чипровци се намират връх Трите чуки, връх Миджур и едноименното ловно стопанство предлагащо добри условия за туризъм.

Чипровския манастир – “Св. Йоан Рилски”

Манастирът води началото си от 10-ти век и е един от 30-те манастира на Първото Българско царство, утвърдили в страната християнската религия и Кирило-Методиевото дело.
Намира на 5 км преди град Чипровци по пътя Монтана – Чипровци.

В околностите на Чипровци има още един интересен манастир-
Лопушанският манастир „Св. Йоан Предтеча“. Намира на около 20 км североизточно от Чипровци. Народният поет Иван Вазов често е посещавал манастира.

Друга забележителност са разкопките от католическата катедрала. Чипровци е едно от местата в България, където най-ранно възниква и се развивакатолицизмът.
Интересен е фактът, че в Чипровци от край време двете християнски религии – православна и католическа са съжителствали в мир и хармония.

Самото градче Чипровци е дивно и красиво кътче. Къщите му са се белнали на двата бряга на река Огоста.

Разходете се по уличките на китното балканско градче, разгледайте красивите му къщи, насладете се на чистия въздух, пийте глътка от студената му вода, но внимавайте, особено ако сте жена. Поверието гласи, че отпиеш ли глътка вода от шарената чешма на Чипровци ще се омъжиш за чипровчанин и завинаги ще останеш в плен на любовта и на красотата на този край.

Чипровци е град с древна история. Първото селище възникнало по тези земи още по време на траките. От тогава датира и рудодобивът.

Първото название на градчето- Кипровец идва от римския период, от думата кипрум (мед) След VI в. тук дошли славяните и продължили традициите в рудодобива.
През XIII – XVI век Чипровци е бил оживено рударско селище.
От занаятите най-голямо развитие получило златарството. През XVI-XVII в.Чипровци става най-големия златарски център на Балканите наред с Цариград, Солун и Белград.

Редом с рудодобива в Чипровци е процъфтявало килимарството.
Малкото планинско градче е известно по цял сват с прочутите си Чипровски килими.

Казват, че от Чипровци всички си тръгват с килим, толкова красиви сачипровските килими със специфичната си орнаментика и цветова хармония.
Дори да не си купите постелка няма да отстоите и да не вземете със себе си малко парче, изтъкано с мотивите на големите килими или поне някакъв друг сувенир с мотивите на чипровските килими.

В града има исторически музей. Посетете го и ще се насладите на красотата начипровския килим. В музея можете да видите и прословутите чипровски самокови (средство за обработка на добитата руда).
В музейната сбирка има макет на това как е изглеждало и как точно е функционирало това съоръжение.

Един ден едва ли ще ви стигне, за да разгледате всичко, което предлага китното балканско градче. В околностите на Чипровци има толкова много природни забележителности, а по това време на годината времето е благоприятно за планински и селски туризъм.

Ако решите да останете на ваканция в Чипровци, градчето разполага с къщи за гости и семейни хотелчета за селски туризъм.
Ще ви нагостят с вкусни ястия от местната кухня – пълнени чушки с боб, зелеви сърми с ориз и орехи, пържено по Чипровски, баница с печени кори, печено агне на пещ и за десерт кремкарамел в тиква.
Ще видите стада от планински кози, може да пробвате да ги издоите, може да опитате как се тъче, да ловите риба във вира, да се разхождате на воля сред природата или просто да си почивате.

Advertisements
Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

One Response to Чипровци – Цветето на България, град с традиции и с неповторима атмосфера

  1. Mr WordPress каза:

    Hi, this is a comment.
    To delete a comment, just log in, and view the posts’ comments, there you will have the option to edit or delete them.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s